Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.04.2011 23:14 - ВИЗИЯ ИЛИ ЕВРО ?
Автор: 4i40 Категория: Други   
Прочетен: 2179 Коментари: 3 Гласове:
7

Последна промяна: 07.04.2011 18:51


Отгърмя още един организиран от Н-ските селекционери конкурс за наш представител на Евровизия , след който уверено се отправяме да покорим европейските сцени. Не знам защо, но цялата тази суетня ми остави един тръпчиво-горчив вкус на нещо недовършено и недоузряло. Струва ми се също, че от сцената гледаха снизходително на мен, редовият български зрител, сякаш ми казваха: „виж, колко сме велики, ама никой не ни оценя и разбира! Защо ли се разправяме с тебе, като и ти нищо не разбираш!”.

Ако аз слушах, гледах и се дивях кротко, какво ли им е било на онези, които наистина разбират – от музика, от текстове, хореография и постановка... И за да не си помисли някой, че публиката е беззащитна, ще споделя субективното си мнение на възторжен зрител.

В една от сценарните реплики обещаха, че тази вечер ще чуем силна, красива и смислена българска песен...

Бравос на водещите Мария и Орлин! Така здраво стискаха листчетата и си ги четяха отблизо!  Е, объркаха за коя година е конкурса, ама нейсе! Където 2011, там  и  2012г - докато се усетиш, и ще дойде. Композиторът Стефан Димитров поне беше искрен -  някакси виновно и тъжно заяви – „Ами, това са песните и певците, с които разполагаме”. Да, ама го каза чак накрая, след като изслушахме и изгледахме всичко. Ако беше в началото, щях да се сетя за Кубертен и олимпизма.

Началото беше на „Уикеда” - добър саунд, характерен за тях стил и ритъм, музиканти са си отвсякъде. Може би заслужаваха да отидат на Евровизия, но думата имат безпристрастното жури и зрителите. Обикновено този, който е първи на сцената дава всичко от себе си, но не се класира – считат, че подгрява за по-добрите. Така си е от едно време – първо са „Бели, зелени, червени”, а чак накрая е Лили Иванова.

Да, ама след „Уикеда” се появи Пламена – силно чалга  излъчване и соц.естрадна песен със скромен текст (... „аз съм дърво без корен”...и т.н). Момчетата от „032” ми напомниха за отминалото време на мъжките групички с еднооктавен вокален капацитет. Нещо като Take that, само че болни от грип.

 The Sprint & Simona Sivanio, с нежните си гласчета не заслужаваха удар под кръста от неизвестния хореограф. Ще впечатлим света с имитатор на Чаплин и сцената от „Великият диктатор”? Пълна безмислица!

Владо Димов не ме учуди – той твърдо е поел към сръбско –чалгарската изява. Жалко за добрия му глас и за тези, на които преподава музика.

Не мога да скрия, че харесвам Рут Колева – фаворит и на тийнеджърите.  Песента й „Fever” в денс ритъм и модерно звучене беше обезличена от немощни беквокали и хореография на читалищно ниво.

Групата Jerihon си е избрала претенциозно име, но с гласовете си едва ли могат да съборят нещо. С излъчването си ми напомниха за 60-те години и сексуалната революция. Песента им „Smile” е много добра за клубно изпълнение, не и за голяма сцена.

Народната певица Елмира Костова  внесе цвят и свежест на вечерта, но постановка тип „народни танци пред българската общност в Канада” едва ли е успешен проект. Жалко, ако това момиче пропилее таланта си и потъне в дебрите на попфолка. Дано да намери група с български гласове. Жалко и за Стунджи и Елица, дето преди години ни накараха  да настръхнем, само че, нищо не се повтаря...

Група „5- те сезона” с едно класическо мелъди, добри вокали и сценично поведение може би заслужаваха повече. Много ми напомниха за АББА и други, по-успешни формати на Стефан Диомов към когото, като бургазлия съм пристрастен.

Mona и  песента  Teen life – явно за певицата ниските октави не са най-голямата сила. Можеше да се транспонира в нейната бленда, за да се изяви по-добре. Чудя се как може красиво 17 годишно момиче да се появи на сцената облечена като пенсионирана учителка по руски.

D2 определено са загубили от раздялата с  Дичо. Мисля, че никого не можем да уплашим с разкъсване на тениски по сцената,  дори и  да ги наричаме тишърки. Този филм вече е игран от други.

Лазар се представи с авторската песен „Заместител”. Добро денс парче изпято на български. Стандартна схема на музициране, но това е популярният стил за Евровизия. Жалко, че не се класира, макар, че ме дразнеше с това бяло часовниче на ръката.

Luxuri Hotel  и Цветелина Чендова – не е възможно да се пробие с латино –фънк, особено ако не ти достига глас.

Изключителните професионалисти от БНТ прекъснаха микрофона по време на изпълнението на Stanny Brown feat N.A.S.O , но едва ли им попречиха много. Изпълнителите не загубиха присъствие на духа и се държаха достойно. Такъв гаф във всяка друга държава води до сериозни обезщетения. Отново клубно парче с приятно звучене, без големи дадености.

Поли Генова е безспорно гласовита и песента й „На инат” беше сред добрите. С посланието си „има смисъл да остана”  ми навява спомени за фестивала „Ален мак”.  Дано европейците да не разберат текста, защото те едва ли имат нашите колебания къде да останат. На Поли желая успех, но вероятно ще й остане екскурзията из Европа, докато представя песента си.

„Нестинари”, представена от Боян Михайлов с гайди и тъпани доста прилича  за шлагерното излъчване на Веско Маринов, на когото определено не съм фен.

Шоуто, което ни поднесе Милена, явно беше правено с кеф. Вампиро-пънк-сумо-пой културата с ориенталски мотиви сигурно е несъвместима с разбиранията на класическите музиковеди и школувани критици. Сега виждам, че в бележника си, съм сложил най-много плюсчета срещу нейното „Fire my Hair”. Кога най-после ще разберем, че различността не е порок и недостатък? Даже си представих тези двамата дебелаци сумисти на сцената на Евровизия. Щяха да стоят много добре!

Като една неуместна кръпка на цялата вечер беше Jakob – представител на българската песен от Швеция със своите ГМО цигуларки – реприз на нещо вече показвано и доста експлоатирано. Не зная защо, ама се сетих за оня виц, дето една певица получила  след концерта си  9 букета и страшно се разстроила, защото си била купила 10.

Завесата на конкурса спусна Емилия Валенти – пореден опит за класиране с леко изместен от истинската тоналност вокал и семпло текстче.

Добре, че Дърти Пърчис забиха яко, докато се внасяха последните пари в касите на мобилните оператори, та ми просветна малко на лошия музикален вкус на невеж слушател.  А какво ли им е било на дъртите пърчове, докато са слушали всичко това?

Щеше ми се да завърша с нещо оптимистично, но ме е срам.






Гласувай:
7



1. kapito - Добре де, дай някой линк да ги пос...
07.04.2011 00:05
Добре де, дай някой линк да ги послушаме малко и ние тия песнотворци :)
цитирай
2. daringrain - ...
07.04.2011 12:13
"Кога най-после ще разберем, че различността не е порок и недостатък?"
Никога. Тясно-скроени сме по презумпция.
С теб сме имали различия в поетиката като възприятие, но по отношение на музиката (и текстовете) сме си в плюли в устите. Засега.
;)
цитирай
3. kleopatrasv - Стават вече и такива работи, уча...
07.04.2011 22:03
Стават вече и такива работи, участниците не са амбицирани и най добре е да чакаме новото попълнение за следващия път.
Поздрави за поста!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: 4i40
Категория: Други
Прочетен: 89523
Постинги: 15
Коментари: 64
Гласове: 52
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031