Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.08.2012 21:37 - Пънкофеминизмът и Александра Колонтай
Автор: 4i40 Категория: Политика   
Прочетен: 2959 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Ако някой е толкова любознателен или свободен от по-полезни занимания и прочете този текст, нека да знае, че ще изразя своето мнение на мъж и баща на няколко деца по голямата шумотевица, която се вдигна около случая с трите рускини. Пространството се напълни с интелигентни материали анализиращи руското общество. Вероятно добре го познават, а то самото не може да се самоанализира и опознае. Затрупаха ни с терминология – мизогиния, анархо и киберфеминизъм, корпоративен капитализъм в бренда на Соловецкия манастир и пр. Явно авторките са силно повлияни от Уикипедия и чичко Гугъл. Добре, че поне Евгений Дайнов си мълчи многозначително.

Нямаше никога да се заяждам с  Боряна Драгоева – РОССА ( материал от блога й, препечатан в Черноморски фар бр. 160/6314 от 20 август 2012г.) ако не беше споменала Солженицин – „Повърхностната Уикипедия казва, че е противоречива личност“  и ако заглавието на анализа  не беше „Пуси Райът като мечта“. РОССА е един интересен творец, но дали нейната мечта е да бъде пуси? Борянче, прочети „Раковата болница“ на този повърхностен творец...

Дори и за най-несведущия читател е ясно, че „PUSSY  RIOT“  в превод означава  „Бунтуващ се женски полов орган“  или „Бунтът на п.тките“ (Това изречение би изрязал всеки уважаващ се Главен редактор). За каква мечта става реч, тогава? Питам само...

Какво всъщност се случи? Група младежи,  явно бунтовно настроени, недоволни от обществото и режима в Русия влязоха в един храм, изпяха своето недоволство за  40 секунди, заснеха сами себе си и се излъчиха в интернет. От неколцината уловиха три жени, а останалите „протестиращи пънкари“ се изпокриха.

Мисля си, ако това се беше случило на улицата в Амстердам, Париж или дори  Вацлавския площад в Прага... Смях в публиката, бърз арест и три дни общественополезно метене на градинки.

На улицата – да!  Но, ако се случи в Кьолнската катедрала, в Тадж Махал или в Синята джамия?  

В Русия – 2 години присъда. В Афганистан – отрязване на главата.  В  Китай – публичен разстрел.  Въпрос на ценностна система.

Пуситата (ще ги наричам така) се обявяват за „пънк“. Тази дума за мен е свързана с определен начин на изразяване, живот и музика. Секс пистълс. Пойзън. Да, но пънк културата не е само прическа, направена като гребен.

Мисля, че стереотипите създадени около хората, които са с необичайни дрехи и поведение нямат нищо общо с протеста и свободата на лично изразяване. Това е само униформено сепариране в група. Всички „пънкари“, както  всички „металисти“, „кришнари“, „дъновисти“, „хипари“  и „рокери“ са облечени по един и същи начин, имат еднакви прически, цветове и поведение. Колцина от тях разбират за какво става дума? Качулките на българската група „Чувал-чувал“ и тези на руските девочки не са ли еднакви? Питам само...

Едната от красавиците  (Надежда Толоконникова) заявява, че е феминистка. Нищо де, нека си бъде каквато ще.

Да не забравяме, че една от идеоложките на феминизма, а може би и на сексуалната революция е народната комисарка, съратничката на В.И.Ленин, секс бомбата на Октомврийската революция - Александра Колонтай – виж „Автобиография на сексуално еманципираната комунистическа жена“ изд.1926г.

Да не забравяме още, че каквато и еволюция да претърпи феминизма – от борбата за равни права, през жената- ударник и стругар, каквито и понятия да въвеждаме в теорията, неизбежно стигаме до Сафо и остров Лесбос.

 Имаше една руска група –„Тату“...

 Някой спомня ли си за тези дечица – протестиращи демонстративни  изкуствени лесбийки?  Или за ярката следа, която те оставиха в световната музикална култура? Питам само...

Еднакво са ми нелепи „жена-взводен командир“ и „мъж- медицинска сестра“. Трудно различавам радикалния феминизъм от истинското лесбианство, както и метросексуалния мъж от истинския педераст. Въпрос на ценностна система...

За всички, дори и за самите съдии е ясно, че присъдата наложена за простотията на пуситата е назидателна.  Непропорционална е и защитата, която се разрази из пространството. Цялата тази шумотевица  прави  Pussy Riot  мъченици и герои, а те не са такива. Дано поне са разбрали, че има неща, с които не може да се подиграваш и гавриш.

Ние, българите се обидихме кръвно на чешкия авангардист, който изобрази страната ни като турски кенеф. Може на чехите да им е било интересно или смешно, но на нас – не.

Няколко карикатури на пророка Мохамед, може би са развеселили читателите на световно неизвестен вестник, но взривиха целия мюсюлмански свят. Защото са обидни.

На 9 януари 1905г.  петербургските работници се опитвали да връчат петиция с исканията си на  руския император.  Мирната демонстрация е окървавена, убити са десетки. Промонархическото общество е ужасено. Дори и селяните, най-вярващите в добрия и справедлив батюшка-цар са потресени от това, че Николай Втори заповядва да се стреля срещу хоругви и икони!

Църквата, вярата и православието са нещо сакрално за руския народ.

Девойките пънко-феминистки може да си пъхат замразени пилета под полите, да си играйкат на зоологически групов секс – тъпо, скандално...  но не е обидно. Да се крещи за срането на Господ в съборния храм „Христос Спасител“ е нещо съвсем друго. Това не е невинен протест или дребно хулиганство.

В дългата си история (от 1883г) най-високата православна църква в света е била осквернявана само веднъж. През 1931г. Сталин нарежда да я взривят.

Цитирам по памет: „Не съм съгласен с мнението ти, но съм готов да се бия, за правото да го изкажеш“  и „Кажи това, което мислиш, но не наранявай достойнството на друг човек“.

От тези „бунтовнички“ нищо няма да излезе. Пуска Толоконникова няма да стане Александра Колонтай.

„Трудно е да намериш черна котка в тъмна стая. Особено, ако котката не е там.“

Аз пък, не съм виждал обичана жена, която да е феминистка.

 

23.08.12 
Любомир Калудов - 4i40




Гласувай:
4



1. ufff - Браво ти!
26.08.2012 04:37
Браво ти!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: 4i40
Категория: Други
Прочетен: 89801
Постинги: 15
Коментари: 64
Гласове: 52
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930