Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.05.2011 20:22 - СУМАТОХА ИЛИ ОПИТ ЗА ЛЕТЕНЕ /не по Радичков/
Автор: 4i40 Категория: Политика   
Прочетен: 2171 Коментари: 1 Гласове:
3



Преди няколко дни, на своя редовна сесия, Общинският съвет на Бургас създаде временна комисия, която да промени имената на местности в землището на Община Бургас – тези, които „са изгубили значението си и не съответстват на българската именна традиция“ . По време на обсъждането общинските съветници констатират, че голям процент от имената на местности са от чужд произход. Мотивите за преименуването са ясни – говори се за българското културно-историческо наследство, за благозвучието на езика ни и пр. Медиите грабнаха възторжено темата, заговори се за „BG имена“, даже някои неделикатно напомнят за „възродителен процес“. Цитира се и основанието– Указ на Държавния съвет на НРБ  №1315 от  09.07.1975г. Дотук добре.

При по-внимателен прочит се оказва, че цялата тази шумотевица  няма никакво нормативно и правно основание.

В  Указ №1315  чл.7 са изброени обектите от национално значение: местности, възвишения, долини, равнини, реки, езера, гори и пр. Техните имена се дават или променят от  Държавния съвет на Народна република България.  Имената на обектите от местно значение - улици, площади, училища, градини, библиотеки, малки корабчета и пр., се определят  /забележете/ от Изпълкома на Окръжния народен съвет. Видно е, че  изпълнителите на указа  липсват от сегашното обществено устройство. Самият нормативен документ е създаден в друго време и е обслужвал други политически интереси. Архаичните му текстове са пълни с идеологеми.                              

 

За съжаление нашите законотворци не са създали по-съвременна правна норма. Прилагането на Указ №1315 неведнъж е довеждал до конфликти и юридически главоблъсканици.

Спомнете си Президентския указ / №10 от 18.01.1993г/  за преименуването на Михайловград в Монтана. Тогава 52 народни представители оспориха законността на промяната /друг е въпросът за дълбоките народностни традиции в името Монтана/. Двама от конституционните съдии изразиха мнение, че Указ №1315 е  един „задминат от времето документ“. Оспорена беше и неговата законност изобщо.

 И наистина: В преходните разпоредби на Конституцията на РБългария  §3 ал.1 има императив, че „разпоредбите на заварените закони се прилагат, ако не противоречат на Конституцията“.

Печално цитираният Указ №1315  в чл.2 и чл.4 определя: „имената на обектите да съответстват на принципите на социалистическия патриотизъм и пролетарския интернационализъм, да внушават чувство на достойнство и гордост  у строителите на развитото социалистическо общество.

Дали този текст противоречи на Конституцията и дали Указ №1315 има правна сила, нека се произнесат юристите.

Може би Общинският съвет и бургаските депутати трябва да инициират изработването на съвременен документ за имената на националните и местни обекти и да го предложат на Народното събрание. Това, обаче не е проста работа, за една бърза тримесечна кампания.  Проучвайки документите по тази тема си зададох въпроса – защо имената на селищата и улиците се сменят толкова често и безболезнено, а възвишения, реки, гори и пр. са устойчиви на времето. Ясно е, че името на мястото, на равнината е свързано със собственост. Хората, притежаващи земя в тези местности вероятно ще трябва да променят нотариалните си актове. И вероятно срещу някакви пари. А как ще постъпим с реките, върховете, заливите и носовете записани в топографски карти, лоции и навигации? И ако преименуваме  Ченгене скеле в  Порт на ромите дали ще се почувстваме по-патриоти или по-европейци?   Как трябва да се постъпи с имената на множеството „ризорти“,  „холидейси“,  „вилиджи“ и „бийчове“ – техните имена имат ли нещо общо с българското културно-историческо наследство?

Да не губим времето и силите на седемте общински съветници, и без това техните решения ще бъдат нищожни.

Може би трябва да оставим времето, народа и следващото поколение да свършат това. Едва ли е необходимо точно сега да летим из суматохата. Нужно ли е да пренаписваме собствената си история?




Гласувай:
3



1. анонимен - backlinks services
15.08.2011 03:01
Aw, this was a really nice post. In idea I would like to put in writing like this additionally - taking time and actual effort to make a very good article… but what can I say… I procrastinate alot and by no means seem to get something done.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: 4i40
Категория: Други
Прочетен: 89531
Постинги: 15
Коментари: 64
Гласове: 52
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031