Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2012 19:13 - ЗА КУЧЕТАТА И ХОРАТА
Автор: 4i40 Категория: Други   
Прочетен: 9397 Коментари: 34 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                    ЗА  КУЧЕТАТА  И  ХОРАТА 

 

Не съм го познавал, но казват, че бил интелигентен и кротък човек. Бил е емигрант, преподавател в Колумбийския университет, брокер на Нюйоркската борса, президент на банка, икономически съветник в ООН и Световната банка. Носител на наградите „Елинор Рузвелт” и „Фулбрайт”. Вече разбрахте, че става дума за нахапания от глутница бездомни кучета в столицата на една европейска държава проф. Ботьо Тачков. Горкият човек. След седем операции е починал от раните си  в страшни мъки.  Той много обичал животните...

Вкъщи винаги сме имали животни – терариум с гущери, смок, пепелянка, папагали, риби и кучета – дог и санбернар. От дете съм свикнал да се грижа за тях, научил съм и децата си да го правят. И да са отговорни. Дивите животни пускаме на свобода – костенурките и таралежа, след като ги почистим от кърлежи, гларусът – като му зарастна крилото, соколът – след като си повърна отровата за мишки, погълната на полето. Догът почина от сърдечна недостатъчност. Гледаше ме, докато му поставях последната инжекция. Синовете ми помагаха да го погребем ...

За тези неща си мислех, когато прочетох за смъртта на проф. Тачков. Мислех си още, ако беше мой баща, как щях да кажа на синовете: „Дядо ви беше професор в Америка, но го изядоха кучетата в София”... Тъжна история.

 

Имах неблагоразумието да помоля една „природозащитничка” да спре, поне за известно време да залива фейсбук със снимки и вопли от рода на: „Боби има краста и прогресивно ослепява с едното око, събираме пари за операция.” , „Две сладки кученца – братче и сестриче с опадала от кожна болест козина! Помогнете с малко средства да купим лекарства!”. Помолих я да спре, поне докато е пресен гробът на човека...

От последвалите постинги и коментари разбрах, че: „Никой не го е карал този дементен дъртак да се разхожда”, „Той сигурно е дразнил и малтретирал горките животинки и те са се защитавали”, „Некадърните доктори нарочно са го оставили да умре от някакви драскотини. За убиване са хирурзите, а не кучетата.”, „Първо да се избият агресивните хора. Тогава ще настъпи мир.” „ Ти си злобен комплексар, който мрази животните и децата и най-вероятно си импотентен”...

Странно нещо е природолюбителят. От цялата природа, най-люби себе си. Обича и глухия си пудел, който цял ден спи на дивана.

Как да обясниш, че живеещото на свобода куче бързо се връща към инстинкта си на хищник и член на глутница. На улицата вашето дете или възрастен родител може да не е водач на глутницата, а плячка. Как да обясниш на лелята, която хвърля риба от терасата, че сладките котенца току-що са излезли от контейнера за боклук, после ще се качат на масата в кварталната кръчма, а косичката на внучето, дето опада на колелца и лишеите по лицето му са от това. И защо половината от случаите на кучешка тения в 500 милионна Европа са в малката 7 милионна България?  Виждали ли сте човек, опериран десетки пъти от кучешка тения? Аз съм оперирал такива хора. Някои умряха от ехинокок в мозъка... 

Не се наемам да дам рецепта за проблема с бездомните кучета. Не зная как са го решили, но в Италия, в Германия, във Виена няма бездомни животни по улиците. И в Бургас няма. Може би проблемът не е в кучетата, а в неуютния и мръсен град, наречен наша столица, в която живеят непропорционално много хора. Няма друга държава по света - една трета от населението да е натъпкано в един град. Заедно с плъхове, които се гърмят по улиците и кучета, които изяждат хората.

 

 




Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. yotovava - Границата,
11.04.2012 19:28
границата е заличена. Всяко нещо с мярката си.
Неграмотни хора хранят уличните кучета със сурови кокали.
С лека ръка пък други се разделят с домашните си любимци.
Липса на отговорност. А щом отговорност липсва, какво да чакаме.
цитирай
2. ok3223 - Май трябва да се започне
11.04.2012 19:41
от тези природолюбителки и помияр-кучкарки, и ги наврем там където им е мястото- в Курило.
И тогава да започнем с помиярите и ги изчистим до крак, а който е с тях, да му дадем 2-3 помияра да ги храни и отглежда под контрола на ветеринарите.
В столицата на България София, да бъде нападнат и изяден от глутница гладни кучета помияри по сред бял ден човек излезнал да се поразходи. Това го няма никъде по света, даже за джунглите на Абисиния е недопустимо.
Камо ли да се случи в някой от най-западналите европейски градове.
Това България, където и най-гнусното невъзможно е възможно.
А КАК Е В ПРОВИНИЦИЯТА, В ПО-МАЛКИТЕ ГРАДОВЕ...ПО СЕЛАТА.
Какво страшилище е там от гладни кучета помияри, и още по-гладни и многобройни, и агресивно настроени БАНДИ ОТ ЦИГАНИ...
цитирай
3. alexs - Наистина много трудно може да се ...
11.04.2012 19:45
Наистина много трудно може да се намери бездомно куче в Бургас . Някои хора имат изкривени ценности за тях кучетата са по мили от хората ! И на никого не пожелавам да хване кучешка тения сташни мъки следват оикновено поредица от тежки операции !
цитирай
4. ufff - Това е тежката дума на специалиста
11.04.2012 20:53
Знаеш какво говориш, 4i40!
Ама и аз знам какво да чета;)
цитирай
5. 4i40 - ЗА КУЧЕТАТА И ХОРАТА
11.04.2012 21:29
Опитах се да кача снимки на мои пациенти - деца нахапани от кучета по лицата. После прецених, че е много страшно и се отказах.
цитирай
6. 4i40 - За провинцията
11.04.2012 21:37
към ок3223 - не зная Вие откъде сте, но не обичам думата "провинция". Не съм от провинцията, а съм от Бургас. За другото сте прав. Само, че в едно градче или селце в страната, ако има хапещо бездомно куче не се иска разрешение, не се иска финансиране от бюджета и хората сами се оправят. Тихо и спокойно.
цитирай
7. 4i40 - За границата
11.04.2012 21:41
към yotovava - да, така е. Когато хората в един вход не се познават, отговорността е замъглена. А какво остава за един изкуствен град от 2 милиона, в който има 100 000 кучета. Наистина сме преминали границата.
цитирай
8. 4i40 - Благодаря ти Уфф!
11.04.2012 21:43
Как е във Варна? Там хапят ли ви кучетата?
цитирай
9. 4i40 - Един виц за разведряване
11.04.2012 21:48
Изпратили бригада да кастрира бездомните кучета. Един човек ги гледал, попитал какво правят, замислил се и им казал: "Ама защо ги кастрирате? Те не ни еб...т, те ни хапят!
цитирай
10. osi4kata - В Нова Зеландия, 1/2 от населението живее в Окланд, но и там няма бездомни кучета.
12.04.2012 03:50
Има SPCA - организация, която предотвратява упражняване на тормоз върху животни и се грижи за настаняването им в добри домове или съответно за приспиването им. Организацията не се субсидира от ДЪРЖАВАТА, а от частни лица и фирми.
цитирай
11. darcy - Само защото сте афектиран
12.04.2012 09:39
от случката с проф. Тачков и от това, което са ви написали някакви кухи лейки кучелюбки, не трябва да мислите, че всички животни, намиращи се на улицата са за изтребване. Ами ихвърлените домашни кучета и котки, които са свикнали с хора и разчитат на тях?Hякой глупак решил, че не може повече да ги гледа и ги пратил на заколение. Гледах снимки на някакви кучета, за които твърдят, че са заловени в Малинова долина и ще бъдат евтаназирани - сред тях имаше хъски! Съвсем чистопородно хъски! Ха кажете ми как се появява едно хъски току-така на улицата сред помиярите. А ако това е кучето на ваш близък, който не го е чипирал, то се е загубило, някак е попаднало в Малинова долина, хванали са го и ще го умъртвят?

И аз не искам кучета по улиците, и аз искам да има възмездие за престъпленията, но това не става така просто. Трябва да се мисли за основата на проблемите, за причината, не за следствието. Иначе всичко ще е временно, както досега.
цитирай
12. анонимен - отново...
12.04.2012 09:54
управляващите се скатават, и оставят хората да се обвиняват едни други. така е по-лесно. не разбирате ли, че пробелмът не е нито в кучетата, нито в тези, които ги жалят и ги хранят, нито в тези, които ги мразят и обстрелват. проблемът е, че няма закони, или ако ги има, те не се спазват и няма политическа воля да се справят с този проблем. както и с много други проблеми.
цитирай
13. анонимен - За афекта
12.04.2012 10:40
към darcy - изобщо не съм казал, че животните на улицата трябва да се избият. Според мен - бездомните животни произхождат от домашните любимци. Прости законови мерки: Искаш домашен любимец - в магазините не се продава, отиваш в приют, поставяш му чип. Така животното е проследимо, плащаш и данъците. Кучето ти има поколение - плащаш за чиповете на всички. Ако не искаш потомство - кастрираш го. Всички животни на улицата, които не са маркирани - в приют за осиновяване. Расовите животни за изложба - отделен режим.
цитирай
14. 4i40 - По невнимание
12.04.2012 10:46
не бях влязъл в профила си. Коментар №13 е мой.
цитирай
15. анонимен - Как е в Германия
12.04.2012 10:47
Всяко свободно скитащо куче се прибира в кучкарник. Ако е загубено, стопанинът му го търси първо там. Ако пък е изхвърлено се прави всичко възможно да му се намери нов дом( предлага се на заинтересовани, пускат се обяви в местните безплатни вестницити т.н) и ако това не се случи в определения от закона срок(май е 3 месеца) следва евтанзия
Явно в БГ доста хора се "изхранват" от скитащите кучета и котки и нямат интерес въпроса да бъде решен. Прочетете това и ще ви се изяснят нещата http://www.segabg.com/article.php?id=596819.
цитирай
16. darcy - към darcy - изобщо не съм казал, че ...
12.04.2012 11:11
4i40 написа:
към darcy - изобщо не съм казал, че животните на улицата трябва да се избият. Според мен - бездомните животни произхождат от домашните любимци. Прости законови мерки: Искаш домашен любимец - в магазините не се продава, отиваш в приют, поставяш му чип. Така животното е проследимо, плащаш и данъците. Кучето ти има поколение - плащаш за чиповете на всички. Ако не искаш потомство - кастрираш го. Всички животни на улицата, които не са маркирани - в приют за осиновяване. Расовите животни за изложба - отделен режим.

Извинявам се, че Ви нарочих в такъв случай, просто много хора, които пишат по този проблем казват "не искам бездомни кучета", но без да предлагат начин за справяне. И понеже не предлагат, по презумпция приемам, че искат кучетата да бъдат премахнати чрез убиване. Някои пък директно заявяват, че не ги интересува, да се трепят наред щом са на улицата.
Иначе с мерките, които Вие изредихте съм съгласна.
цитирай
17. 4i40 - Материалът в сайта "Сега"
12.04.2012 11:27
е написан много аналитично и трябва да се прочете. http://www.segabg.com/article.php?id=596819. Мога само да добавя, че има случаи едно лице да "осинови" над 20 кучета - т.е взема ги от приюта и ги пуска на свобода. Животните, които са били заедно вече са готова глутница.
цитирай
18. ufff - Да
13.04.2012 08:26
4i40 написа:
Как е във Варна? Там хапят ли ви кучетата?


Хапят. Сред моите познати и приятели няма нахапани (засега), но има сред комшиите. А към мен се отнасят дружелюбно (засега) - дотолкова, че понякога се притеснявам да не би да им мириша на "кучка". )))
Има нахапани сред софийските ми приятели. Една от най-скъпоценните ми дружки беше нападната веднага щом се възстанови от операция на крака. Когато й гостувах, ме помоли да й сменя превръзката. Това, което видях, не подлежи на описание. После го сънувах като кошмар. Ти вероятно постоянно се сблъскваш с подобни сцени. На мен ми беше за пръв път да видя. Като след война.
Въщност харесвам кучетата. Но смятам, че когато човек иска да се грижи за такова, трябва да е много отговорен. Като към член на своето семейство, даже повече - защото за разлика от човека кучето не може само да си сипе храната, да си отвори вратата, да си налее вода от чешмата, да се изкъпе и т.н. Голяма част от хората, виждам, не могат да се грижат дори за себе си, но държат да направят нещастна още една животинка, смятайки, че кучето е играчка, забавление или само утеха. Грешка. Много е удобно да си имаш верен приятел - едностранно. На такива хора трябва да им се забрани със закон да гледат домашни любимци. В момент на слабост и недоимък моментално ги изоставят. Да си спомним "Малкият принц": "Това цвете има много сложен характер..." и "Ти ставаш отговорен завинаги за това, което си опитомил. Ти си отговорен за твоята роза..."
цитирай
19. 4i40 - Малкият принц
13.04.2012 12:03
Към Уфф - Прекрасен пример! "Оставаш винаги отговорен за това, което си опитомил..." Всеобщата простотия е, че воюват кучемразци с кучелюбци. И двата вида са еднакво заблудени. Може би законовата мярка трябва да се измисли от отговорни опитомители. Не от търговци на котешки и кучешки кожи, не и от вдетинени гопожици природолюбителки.
цитирай
20. анонимен - payday loans online 987 20454
18.10.2012 07:38
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#14805>payday loans online</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#18904>payday loans online</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#5405 payday loans online
цитирай
21. анонимен - levitra 40 mg 1810
20.10.2012 11:36
<a href=http://orderlevitrahere.com/#gpwrk>levitra online without prescription</a> - <a href=http://orderlevitrahere.com/#kkzth >levitra online</a> , http://orderlevitrahere.com/#wxdll levitra 10 mg
цитирай
22. анонимен - viagra online without prescription 19802
20.10.2012 11:44
<a href=http://ordercheapviagrahere.com/#kvbjz>viagra 50 mg</a> - <a href=http://ordercheapviagrahere.com/#bhlza >viagra 50 mg</a> , http://ordercheapviagrahere.com/#vviaf cheap viagra
цитирай
23. анонимен - purchase levitra
20.10.2012 20:45
If you want to buy levitra use keywords http://onlinelevitrabuy.com/#6090 - buy generic levitra, <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#7695>generic levitra</a> or this link http://onlinelevitrabuy.com/#2564 online
цитирай
24. анонимен - buy kamagra jelly 15508
21.10.2012 06:08
<a href=http://orderkamagranow.com/#gcynm>cheap kamagra</a> - <a href=http://orderkamagranow.com/#pcypt >buy kamagra online</a> , http://orderkamagranow.com/#qigwo buy kamagra jelly
цитирай
25. анонимен - cialis online 20055
21.10.2012 13:38
<a href=http://ordercheapcialishere.com/#ienpx>cialis online</a> - <a href=http://ordercheapcialishere.com/#zgirj >order cialis</a> , http://ordercheapcialishere.com/#tnrqa buy cheap cialis
цитирай
26. анонимен - levitra without prescription
23.10.2012 11:17
If you want to buy levitra use keywords <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#9136>buy generic levitra</a>, <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#2056>cheap levitra</a> or this link http://onlinelevitrabuy.com/#7775 online
цитирай
27. анонимен - payday loans 566 17285
23.10.2012 14:45
<a href=http://paydayloansveryquickly.com/#5547>payday loans</a> - <a href=http://paydayloansveryquickly.com/#10914>payday loans</a> , http://paydayloansveryquickly.com/#11052 payday loans
цитирай
28. анонимен - buy cialis 684 20934
23.10.2012 22:54
<a href=http://buycialisonlinesafe.com/#979>buy cialis online</a> - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#20702>buy generic cialis</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#405 buy generic cialis
цитирай
29. анонимен - buy viagra online 15336
24.10.2012 11:18
<a href=http://viagrastorehere.com/#lmtpr>generic viagra</a> - <a href=http://viagrastorehere.com/#pbqfv >cheap viagra</a> , http://viagrastorehere.com/#uhyuc viagra online
цитирай
30. анонимен - levitra online 4562
24.10.2012 11:44
<a href=http://levitrastorehere.com/#kyjte>cheap levitra</a> - <a href=http://levitrastorehere.com/#jtpod >buy levitra</a> , http://levitrastorehere.com/#ylevs buy levitra online
цитирай
31. анонимен - generic cialis 18647
25.10.2012 01:47
<a href=http://cialisstorehere.com/#plrok>cialis online</a> - <a href=http://cialisstorehere.com/#ilfwx >generic cialis</a> , http://cialisstorehere.com/#mmjqj buy cialis
цитирай
32. анонимен - buy kamagra online 3808
25.10.2012 07:38
<a href=http://kamagrastorehere.com/#klsqa>cheap kamagra</a> - <a href=http://kamagrastorehere.com/#ajaag >kamagra online</a> , http://kamagrastorehere.com/#zcsuw buy kamagra online
цитирай
33. анонимен - direct lender payday loans 478
28.10.2012 16:19
<a href=http://directlenderloanshere.com/#yhovd>payday loans online</a> - <a href=http://directlenderloanshere.com/#uwclw >payday loans online</a> , http://directlenderloanshere.com/#wjpgg payday loans online
цитирай
34. анонимен - cheap viagra 2077
03.11.2012 12:16
<a href=http://ordercheapgenericviagrahere.com/#vpsnx>buy viagra online</a> - <a href=http://ordercheapgenericviagrahere.com/#zgsnp >buy viagra</a> , http://ordercheapgenericviagrahere.com/#minub viagra online
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: 4i40
Категория: Други
Прочетен: 89723
Постинги: 15
Коментари: 64
Гласове: 52
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930