Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2012 10:58 - ИСТИНАТА - ТАКАВА, КАКВАТО МОЖЕШЕ ДА БЪДЕ
Автор: 4i40 Категория: Други   
Прочетен: 2516 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

„Имало едно време...” – така започваха онези, хубавите старовремски приказки от детските книжки, от Ангел Каралийчев и от бабите. Докато ни ги разказваха за кой ли път, бабите се просълзяваха, а ние, децата настръхнали вярвахме, че накрая пак ще дойде добрият юнак, ловецът, храбрият шивач, някой принц, най-малкият брат или поне Хитър Петър... и всичко ще се оправи. В училище пишехме ръкописно, а четяхме печатните букви от книгите и вестниците.

Печатното слово е някак по-важно, изглежда стабилно, официално и по-вярно. Така ни казваха и бабите: „ Как да не е вярно – писаха го във вестника!” или „Какво ще ми разправяш, нали снощи го даваха по телевизора!” Вестниците пишеха, а телевизията даваше!

Бедний ми Каралийчев!

Вестниците много ни помогнаха да изгубим вяра в печатаното слово. После разбрахме, че говорителката от екрана не е научила целият текст наизуст, а Васко Кеца само си мърда устните. Едни кукувци ни подплашиха с „истински” кадри за ядрена авария в Козлодуй...

Много се объркахме. Последваха промените на изгубената Вяра и Любов. Надеждата си я обърнахме към Интернет. Социалните мрежи! Там поне всичко е вярно, истинско... Всеки е със собствения си лик, снимка, биография, чувства и мисли. Мъжете са мъжкари, а жените са женствени. Интелектуалците са интелигентни.

Бедний ми Хитър Петре!

И точно, когато всичко си беше много подредено и определено -от едната страна правдата, от другата кривдата, а по средата - добрият юнак... се явиха едни такива писания, да се чуди човек на коя страна да ги сложи. Четеш ги - самата истина! И то изречена не от кого да е - ту от някой принц, ту от по-големия брат, тук-там и Хитър Петър се обажда. Четат хората това, дето си го казват само наум и като бабите се просълзяват. По-приказливите разказват на всички какво са прочели, качват го на своите страници, препращат до други сайтове, коментират, искрено се радват или възмущават. Журналистът като гладен врабец клъвва новината и бърза да я занесе в неговото си гнездо. Смел е да напише чистата истина и няма страшно, нали друг го е казал. Хем гръмогласно, хем безопасно!

Бедний ми читателю!

Стани прав, свали шапка и се поклони на автора - той изрича на глас мислите ти. За да го чуеш по-ясно, да се замислиш и подразниш, пъха тези думи в устите на други, защото е казано, че никой не е пророк в собствения си град. Такава е човешката природа. Едно е да ти го каже някой комшия (на мен ли ще ми дава акъл, нали го знам кой е), друго е да го изрече английският премиер, френският президент или Умберто Еко.

Вече се сетихте, че иде реч за сайта, наречен с многозначителното име Бъзикилийкс, който ни поднася "Истината - такава, каквато МОЖЕШЕ да бъде".

Ставам прав и свалям шапка на гениалната идея.

Един от първите, който ни метна с критики беше Саркози. Уж в някакъв телевизионен дебат:

"Циганите не могат да се интегрират, защото самите не го желаят. Те искат наготово да ползват придобивките на съвременната социална държава. Политиците умишлено държат ромите в нищета, за да си осигурят лесни за купуване гласове през изборите. Българите от криво разбрана толерантност са позволили циганите да се ползват само от правата си, а да не изпълняват задълженията си..."

Този материал беше многократно препечатван и яростно коментиран,без никой да забележи, че френският президент не участва в телевизионни дебати и като опитен политик и дипломат едва ли би си позволил фашизоидни изказвания от рода "Само Хитлер може да интегрира ромите".

 Не остана по-назад и холандският премиер Мартин Рюте. От Бъзикилийкс той възкликна: "Българите са неспособни да създадат работеща държава! Вие, българите се обединявате само, когато има перспектива за келепир (задълбочено познаване на турцизмите в нашия език). Българи и македонци - измислени нации, ползващи стари наименования. Вие не сте добре дошли на наша територия, ще изчакаме да се избиете и да изчезнете от само себе си."

В стотиците коментари, повярвалите в това интервю наблягат на пияните холандски туристи и на една измама при покупка на апартамент в България. Само някои си задават въпроса -как г-н Рюте е станал такъв тънък познавач на Пайнър концертите и на сериала "Стъклен дом".

Появата на британският премиер Дейвид Камерън в Бъзикилийкс е категорична. Той се скара на германския канцлер Ангела Меркел: "Моля ви, не ми давайте за пример българите! Ако Европейският съюз заприлича на България, то ние (британците) ще го напуснем! Съвземете се г-жо Меркел!"

Ммда! Много лош човек е този Камерън, ама нали британците ни мразят заради проливите към Черно море! И още от Ньойския договор! Да ги отстраним от Европейския съюз!

В Бъзикилийкс надават глас и гърците: "Благодарение на целенасочената политика за потъпкване и опростачване на българския народ, той е обречен на изчезване. Дали да сме свободни или българи? Ние знаем, че ще изберем свободата!"

Американският посланник Джеймс Уорлик има противоречиви изяви в Бъзикилийкс. В писмо до българския парламент предлага да се премахне от учебниците личността Васил Левски и да бъде заклеймен като идеолог на тероризма. Особено разтревожен е президентът Барак Обама от едно писмо на Левски, в което пише: "Тоз, който ни освободи, той и ще ни пороби." Това твърдение е крайно опасно и противоречи на стремежите на САЩ и НАТО да освободят Либия и редица други страни.

В друга статия посланник Джеймс Уорлик, явно разкаял се за лошите неща, писани за България, ни дава урок по родолюбие. Статията е озаглавена "Българите са велик народ". Ето най-епичната част от текста: "Когато четях за неговите подвизи (на кан Крум) се страхувах така, както не се бях страхувал, докато четях романите на Стийвън Кинг. Събуждах се нощем, облян от пот и докосвах главата си, за да се уверя, че си е на мястото, а не е превърната в обкована със сребро чаша, каквато участ е споходила византийския император Никифор І Фока. Велик народ сте вие, българите, велик и страшен!"

Чети, народе Бъзикилийкс! Статията на Уорлик е една от най-смешните.

При такава славна държава, да се чудиш защо Умберто Еко ни съветва да емигрираме: “Обществото ви прилича на подритван от тълпата човек… България е една умираща, изчезваща държава. Който мисли за бъдещето си – емигрира.”
Ей, Еко! Я по-леко!

Има и други бисери: "Първи в света цигански преврат", "Бойко Борисов пита българския народ", "Софийският университет осъмна блокиран от овце", "Тихо, да не събудим българите", "Предсмъртното писмо на Левски" и много още.

Текстовете в Бъзикилийкс са написани умно, с чувство за хумор, интелигентно и провокативно. Те подбуждат размисли, ръчкат в хълбоците позаспалите чувства на несъстоялото се гражданско общество, предизвикват обсъждания и спорове. Най-смешното от всичко са не статиите, а коментарите след тях. Стотици хора приемат информацията за чиста истина, тиражират я в блогове, сайтове, форуми и социални мрежи, дори в печатни издания. Всичко това щеше да е много забавно, ако не беше толкова печално.

Всяка приказка, започваща с "Имало едно време..." завършва с поука.
Стига да я забележим.




Гласувай:
1



1. ufff - Жълтото взе да избелява, а "...
04.03.2012 06:10
Жълтото взе да избелява, а "белите вестници" взеха да жълтеят. В резултат ни стана все тая какво четем и кой ни манипулира. "Всичко това щеше да е много забавно, ако не беше толкова печално" - е, да.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: 4i40
Категория: Други
Прочетен: 89754
Постинги: 15
Коментари: 64
Гласове: 52
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930