Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2011 17:26 - ЗА КВЕРУЛАНТИТЕ / УПОРИТИТЕ ПИСАЧИ НА ЖАЛБИ/
Автор: 4i40 Категория: Други   
Прочетен: 11122 Коментари: 1 Гласове:
6



Има  личности, които са склонни непрекъснато и с болезнена настойчивост да пишат жалби до различни инстанции. Често оплакванията им са по незначителни поводи, още по-често не може да се разбере за какво и против кого се жалват. Оказва се, че една неголяма група от необичайно настойчиви хора затрудняват институциите, медиите, структурите на гражданската и съдебната власт с маса писмени материали, за чието разглеждане се употребяват значителни ресурси от време, интелектуален труд и средства.

Кверулантната характеропатия /или психопатия/ е описана подробно още в началото на ХХ век: Kraft-Ebing 1879,  Kraepelin 1904,  Kolle 1931,  Kretschmer 1934

Латинският термин, използван от специалистите има двойствено значение  - querula  означава  „да се оплаква“ , но и quer се превежда като „дъб“ – може би намек за твърдата упоритост на жалбописците. Това психопатологично състояние е намерило място и в Международната класификация на болестите в неговата последна ревизия.

През последните години кверулантната характеропатия като че ли слезе от вниманието на психиатричната наука - заради отправените /понякога основателни/ обвинения, че се приписва патология на хора, които защитават своите интереси с енергия и настойчивост. Понятието „кверулантност“ загуби значение, защото защитата на личните права играят важна роля в гражданското общество, в поддържането на социалната справедливост и демокрацията. Точно заради това, кверулантите често остават неразпознати и извън полезрението на специалистите по психично здраве. 

Този материал няма за цел да класифицира всички, които се жалват писмено към категорията на психопатологичното, макар че границата понякога  е много тънка. По-скоро би помогнал на тези, които по статут трябва да дадат отговор на отправена жалба или на тези, срещу които са отправени неоправдани обвинения.  Как да заподозрем кверуланта, без да сме специалисти психиатри и без да сме прочели купища специализирана литература?

Упоритите писачи на жалби са упорити!

Техните претенции траят дълго време, отправени са към различни инстанции на които те често се обаждат по телефона, появяват се без предварително записване и извън обявеното за прием време. Желанието да бъдат наказани виновните се представя в драматична форма, с което се подчертават огромните загуби и вреди в социален и личен план. Предлагат се нереални наказания и компенсации - отнемане на имуществото, дългосрочен затвор, телесно наказание. Ако спре разглеждането на жалбата, следват нови жалби, този път срещу самия контролен орган.

Кверулантният психопат е продуктивен. Доказателственият материал и броят на оплакванията са непредсказуеми величини.

Все пак, в една такава жалба има няколко характерни, отличаващи белези:

Текстът е обемен. Кратките форми не са присъщи на кверулантите. Понякога  писменото изложение е с големина, надхвърляща търпението на този, който трябва да я прочете.

Изложението е необичайно структурирано - многобройни подчертавания, някои думи и изречения са изцяло с главни букви, произволно са поставени кавички, удивителни, въпросителни, стрелки и др. знаци. В някои случаи се използва различен цвят в текста, подчертаването или при отделянето на думи и изрази. 

Основната мисъл се губи от многобройни допълнения и забележки, често добавени между редовете или встрани от описанието. Събития от близкото и далечно минало са датирани и са с точно определен час.

Характерна е обилната, неуместна и неправилна употреба на технически, юридически, медицински и др. специални термини. Прилагат се голямо количество копия от писма, документи, снимки, лични коментарии и дневници.

Кверулантът е лично ощетен, засегнати са неговото достойнство, безопасност, здраве, материално благополучие и пр., но решаването на жалбата е заради истината, справедливостта и обществения интерес.

 

Разглеждането и отговарянето на жалби е трудна и деликатна работа, необходими са добра  подготовка  и  знания в областта на правото и психологията. Чудно е, защо в повечето институции поверяват тази дейност на някой новозавършил /защото още няма опит, да не се пречка на другите, нека чете жалби/ или на предпенсионни специалисти / стриктна е, знае законите и е много заядлива/. Това често води до ненужно отделено време, усилия и средства, причинява се дистрес и се нанасят неоправдани щети на невинни хора.

Правилният подход е – непременна и достатъчно съдържателна среща с жалбоподавателя. Отговор и проверка по анонимни жалби е тъжен спомен и практика от близкото минало, повлияло на не една човешка съдба.

Разговорът с кверуланта разкрива неговото личностно неравновесие и психопатия, така добре описани в специализираната литература: 

Той е болезнено чувствителен към неуспехите си, за които са виновни други хора. Не прощава минали обиди, вреди и снизходителното отношение на околните. Подозрителен е към фактите, често тълкува приятелското отношение като лицемерие и прикрита враждебност. Събитията около него са  „законспирирани“ и имат съвсем друго значение. Войнствено защитава всичко свързано с правата на човека, за които има неясни представи. Той е изключително качествен, ценен и честен човек, но не може да реализира своята ценност заради външни причини /подли хора, лоши закони, слаба държава и пр/. поводът за недоволството му е винаги личен /неправилно уволнение, имотен спор, съседски конфликт, неефективно лечение, персонална обида/, но решаването на проблема ще доведе до полза на обществото, общочовешка полза и справедливост.

Кверулантните психопати, упоритите писачи на жалби са около нас. Със своето поведение те нанасят значителна социална и финансова вреда и причиняват на други хора морални щети, страх и дистрес. Методите, с които те изразяват своите искания за „справедливост“ явно се различават от способите, използвани от повечето хора и са описани в класическата медицинска литература като „вредно и досадно поведение“. Вероятно е дошло времето да върнем кверулантството в полагащото му се място между формите на проблемно поведение, с което се занимават специалистите по психично здраве.

 

И ако след прочитането на този текст откриете  описанието на свои познати или на самия себе си – ясно е, че затова са виновни други хора.

 

 




Гласувай:
5



1. ufff - ))))
07.09.2011 11:14
))))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: 4i40
Категория: Други
Прочетен: 89762
Постинги: 15
Коментари: 64
Гласове: 52
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930